Csőtörés jelei

Egy csőtörés biztos, hogy valahol az első helyen szerepel mindannyiunk „csak velem meg ne történjen!” listáján. De a csőtörés jelei közül vajon mindet ismerjük? Vagy lehetnek olyan jelek, amivel egy csőtörés könnyebben előre jelezhető, vagy akár meg is előzhető?

Került már olyan helyzetbe, hogy hazaérve a lakásba belépve cipője elmerült a vízben? Ez a csőtörés egyik vitathatatlan jele. De mi van akkor, ha nem ennyire nyilvánvaló a helyzet?

csöpögő csap

A fenti szerencsétlen esetben rögtön tudjuk, mit kell tennünk: gyorsan vízvezeték szerelőt hívni, aki gondoskodik a csőtörés javításáról, elhárításáról, és menteni, ami menthető. Pedig ha odafigyelnénk a csőtörés apróbb jeleire, a katasztrófa meg sem történne, és olcsóbban megúszná a helyzetet. Figyeljen oda a csőrepedés vagy csőtörés jeleire, és spóroljon!

Az alábbiakban ezért segítségképpen összeszedtük a csőtörés jelei közül az 5 legnyilvánvalóbbat és legegyszerűbben észrevehetőbbeket:

Csőtörés első jele: Csöpögő csap

A csap csöpögését nem lehet mindig elállítani a azzal, hogy erősebben ráhúzunk a csapra. Sajnos ez a csőtörés, vagy a csőrepedés egyik jele is lehet. Ezt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni.

Ráadásul napi néhány csepp víz a csöpögő csapból egy hónap alatt több liter feleslegesen elfolyó vizet jelenthet, ami még a vízszámlánkon is meglátszik.

Csőtörés második jele: Alacsony víznyomás

Ha azt érzékeljük, hogy csökkent a víznyomás, szintén érdemes vízszerelőt hívni vagy a Vízműveket értesíteni. Jobb biztosra menni, mert ez azt is jelentheti, hogy valahol a vezetékben elfolyik a víz. Ettől pedig már csak egy kis lépés a vízzel elárasztott lakás, vagy adott esetben a több tízezer forintos vízszámla.

Megjegyzés: Az átlagos víznyomás 3,5 bar körül van országszerte.

A csőtörés harmadik jele: Vízfolt padlón, szőnyegen, falon

A nedves fal, padló vagy szőnyeg szintén az egyik jele lehet a csőtörésnek, csőrepedésnek. Ilyenkor először azt kell megnéznünk, hogy szabad szemmel látható-e a víz szivárgásának a helye. Ezután tudjuk eldönteni, hogy a probléma saját kezűleg orvosolható-e vagy szakemberre van szükség.

A legtöbb ilyen esetben gyorsan orvosolható a helyzet, vannak azonban bonyolultabb esetek, amikor műszeres csőtörés bemérésre van szükség.

A csőtörés negyedik jele: Állandó csatornabűz

Az egyik legkellemetlenebb jele a csőtörésnek az elviselhetetlen bűz, amit ilyenkor a csatorna, a lefolyó áraszt. Természetesen ez nem minden csőtörés vagy repedés esetében jelentkezik, azonban elég gyakori.

Az is előfordulhat, hogy csupán a bűzelzáró cseréjére van szükség, ilyenkor a legegyszerűbb a helyzet, ekkor legtöbbször saját kezűleg orvosolható a probléma.

A csőtörés ötödik jele: Magas vízszámla

Ha a bűz az egyik legkellemetlenebb jele a csőtörésnek, akkor a magas vízszámla a lehető legrosszabb, ami történhet velünk. Ezt még magyarázni sem kell, hiszen senki nem szeretne váratlanul szívszorítóan magas vízszámlát.

Hány jelét tapasztalja a csőtörésnek?

Ha a fenti jelek bármelyikét tapasztalja, csőtörésre gyanakszik otthonában, vagy bármilyen kérdés felmerül Önben, keressen meg minket, segítünk! 06-20-248-0435

© 2015 Bauvir Aqua Kft. Cím: 1191 Budapest, Hamvas utca 7-9. - E-mail: bauvir@bauvir.hu - Gyorsszolgálat: 06-20-529-0385, 06-1-290-1306