65/2011./ IV.15 / ÚJ MODOSÍTÁSA-ÚJ KAZÁNCSERE RENDELET!!

 

 

2016 Július 1.-ig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket, viszont a határidő után már csak KONDENZÁCIÓS KAZÁNOKAT LEHET FELSZERELNI.

 

Kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői:

 

- 15-25%-al magasabb hatásfok

- Zárt égéstér: az égéshez szükséges levegőt a kazán nem a lakótérből szívja el, hanem speciális csövön keresztül, az épületen kívülről. NEM TÖRTÉNHET MEG, HOGY A SZÉN-MONOXID VISSZAÁRAMLIK A LEVEGŐBE.

- Tiszta tüzelés: a földgázt teljes mértékben elégeti, így kevesebb káros anyag távozik a környezetbe.

 

Járulékos költségek, és a kazáncsere folyamata:

 

- Kondenzációs kazán megvásárlása

- Kémény bélelése, ha az oldalfali füstgázkivezetés nem járhaó út: új béléscső, cső a csőben.

- Gázterv készítése: A gázszolgáltatóhoz benyújtandó gáztervet csak kamarai jogosultsággal rendelkező épületgépész készítheti el.

- Kivitelező cég munkadíja

- MEO-Műszaki-biztonsági ellenőrzés, és díjfizetése: Ha elkészült a kivitelezés, kérvényezni kell a műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését, a beüzemelés ez után történhet

- Beüzemelési díj, szakszerviz.

 

 

GÁZKÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA!

 

 

A jogszabály módosítás eredményeként a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját – a lakossági terhek mérséklését szolgáló kormányzati célkitűzésekkel összhangban – az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, meg kell rendelni a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató által kiküldött gázszerelő ez alapján végzi el a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden esetben hivatalos jegyzőkönyv készül. Ennek alapján kell elvégeztetni a hibák javítását, illetőleg a készülékek esetleges cseréjét. A korábbi szabályozás a felhasználót kötelezte nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére, hanem ennek költségeinek viselésére is.

Első ütemben, 2013. december 31-ig az 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázberendezések tulajdonosaira vonatkozik a bejelentési kötelezettség. A szolgáltató pedig 2014. szeptember 30-ig lesz köteles a felülvizsgálatot elvégezni. A további felülvizsgálatok időpontja a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez igazodik. Minden más esetben, azaz az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Nem kell természetesen elvégeztetni a felülvizsgálatot, ha az ingatlantulajdonos 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét.

A módosítást megelőző szabályozás alapján a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javítások, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását

 

 GÁZSZERELŐ, GÁZKÉSZÜLÉK SZERELŐ GYORSSZOLGÁLAT, BAUVIR KFT.

 

© 2015 Bauvir Aqua Kft. Cím: 1191 Budapest, Hamvas utca 7-9. - E-mail: bauvir@bauvir.hu - Gyorsszolgálat: 06-20-529-0385, 06-1-290-1306